Bulion z kaczki

24. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

1

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 180 minut

Kalorie: 561 kcal/1 porcja z mięsem; 229 kcal/1 porcja bez mięsa

Składniki:

  • Makaron przepiórczy
  • 780g udka z kaczki
  • Por 50g
  • Marchew 3 szt. 135g
  • Pietruszka korzeń 2 szt. 160g
  • Cebula 1 szt. 100g
  • Seler korzeniowy 0.5 szt. 160g
  • Seler naciowy 0.5 szt. 200g
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie kulki 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Przyprawa jarzynka do smaku


Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do wrzącej wody i gotuj, w zależności od preferencji, 6-8 minut.
2. Części z kaczki wrzuć do garnka, zalej 5 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, w między czasie zbieraj szumowiny.
3. Po około 40 minutach, wrzuć obraną włoszczyznę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
4. Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 2 godzin (bulion nie powinien się zagotować).
5. Na koniec dopraw solą i jarzynką.
6. Podawaj z makaronem przepiórczym i świeżym lubczykiem.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej