Historia

polmak_historiaWytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK jest jednym z największych producentów makaronów w Polsce Środkowo-Wschodniej. Powstała w 1995 roku jako jednoosobowa firma i szybko przekształciła się w prężnie rozwijające się przedsiębiorstwo zatrudniające ponad 90 osób, które sprzedaje swoje produkty na terenie całej Polski, a także eksportuje je do Irlandii i Niemiec. Historia firmy związana jest z osobą Grzegorza Polaka, który z wykształcenia jest górnikiem, ukończył AGH w Krakowie, pracował przez dwa lata w kopalni, po czym wybudował gospodarstwo szklarniowe, a następnie po 15 latach założył firmę POL-MAK. Jego innowacyjne pomysły szybko rozwinęły produkcję. Już w 1998 roku wybudowano i oddano do użytku nowy zakład produkcyjny, który zwiększył kilkakrotnie produkcję i pozwolił na wprowadzenie nowych rodzajów makaronów. Z roku na rok zwiększano produkcję i zatrudniano coraz więcej osób. Początkowo wytwórnia produkowała około 300 kg makaronu dziennie, dziś aż 15 – 16 ton.

W 2003 roku firma przekształciła się w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, a w 2007 w spółkę akcyjną. Przedsiębiorstwo zostało członkiem Polskiej Izby Makaronu, Lubelskiego Klubu Biznesu oraz Związku Prywatnych Pracodawców Lubelszczyzny. Od roku 2003 firma posiada wdrożony system HACCP, a od 2009 certyfikowany System Zarządzania Jakością ISO 9001. Firma POL-MAK specjalizuje się w produkcji makaronów wałkowanych jajecznych, strategią POL-MAK jest dostarczanie konsumentom produktów maksymalnie zbliżonych do produktów wyrabianych domowym sposobem, które w znacznym stopniu spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. polmak_historia_2W naszej ofercie znajdą Państwo, również makarony produkowane na styl włoski, wyrabiane za pomocą prasy do tłoczenia makaronu, dzięki czemu możemy uzyskać najbardziej wymyślne kształty makaronu.

Spółka POL-MAK cieszy się uznaniem zarówno kontrahentów jak i konsumentów, o czym świadczy liczba zadowolonych klientów na terenie całej Polski oraz rynkach zagranicznych.