Łazanki z grzybami

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

6

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 40 minut

Kalorie: 305 kcal/1 porcja

Cena: 7 zł/1 porcja

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki POLMAK
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeży rozmaryn
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ten przepis kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia – wszechobecny zapach grzybów wprowadza świąteczną atmosferę!

Zacznij od przygotowania kapusty. Wypłucz ją bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i odsącz. Następnie pokrój w niewielkie kawałki. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć na patelnię. Podsmażaj ok. 2-3 minut. Rozmrożone wcześniej grzyby pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Jeśli wykorzystujesz świeże grzyby, umyj je dokładnie i gotuj we wrzącej wodzie 20 minut, następnie odcedź, ostudź i pokrój. Podsmażaj grzyby ok. 15 minut, dodając do nich ok. 1 szklanki wody (wodę dodawaj stopniowo, aby grzyby nie przywierały). Dopraw rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Dodaj kapustę i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron – wrzuć łazanki do osolonej wody i gotuj przez 6 minut. Odcedź je i dodaj do kapusty z grzybami. Dokładnie wymieszaj, podawaj ze świeżym rozmarynem.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej