Makaron z bakłażanem i pomidorami

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

10

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Kalorie: 560 kcal/1 porcja

Cena: 4,5 zł/1 porcja

Składniki:

  • 400 g makaronu gniazda nitki POLMAK
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 bułka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

To danie przygotujesz w 15 minut! Jest pyszne, proste i składa się tylko z kilku składników, dzięki czemu może stać się jednym z ulubieńców w kuchni.

Zacznij od umycia bakłażana i pokrojenia go w kostkę. Rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni i wrzuć bakłażana, duś go ok. 5 minut. Zagotuj wodę i wsyp do niej makaron – będzie gotowy po ok. 7 minutach. Drobno pokrój cebulę i czosnek, dodaj do bakłażana (gdyby wylądowały na patelni jako pierwsze, przypaliłyby się). Podsmażaj przez 3 minuty. Wlej pomidory, dopraw, doprowadź do wrzenia na 3-4 minuty. Na koniec dodaj łyżeczkę mascarpone. Makaron odcedź. Na drugiej patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju rzepakowego. Drobno pokrusz bułkę, wsyp na patelni, zrumień. Na koniec do bułki dodaj natkę pietruszki, całość posól. Makaron wrzuć na patelnię z bakłażanem, wymieszaj. Podawaj w miseczkach, z posypką z bułki.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej