Makaron z krewetkami na romantyczną kolację

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

12

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Kalorie: 604 kcal/1 porcja

Cena: 15 zł/1 porcja

Składniki:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 200 g dużych krewetek (bez pancerzy)
  • 1 duża cukinia
  • 4 łyżki soku z limonki
  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • Sól
  • Biały pieprz

Przygotowanie:

Ty gotujesz, on zmywa? Mamy lepsze rozwiązanie. Ugotujcie kolację wspólnie! To nie tylko oszczędność czasu, ale i świetna zabawa. Zacznijcie od ugotowania we wrzącej, osolonej wodzie pełnoziarnistego makaronu penne – dzięki mące z pełnej przemiału makaron ten jest bogatszy w wartości odżywcze. Makaron jest gotowy po 9-11 minutach. W tym czasie Ty zajmij się cukinią, a Twój partner niech po mistrzowsku przygotuje krewetki. Cukinię pokrój w cienkie plastry obieraczką do warzyw – nie obieraj jej ze skóry, ta jest bardzo smaczna. Umieść warzywo w misce i zamarynuj na kilka minut w 1 łyżce soku z limonki, soli i posiekanej papryczce chili. Krewetki potrzebują podobnej marynaty – 1 łyżki soku
z limonki, 1 ząbku czosnku, soli i jednej łyżki oliwy z oliwek. Następnie grillujemy je na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni usmażcie na koniec, przez
minutę, zamarynowaną cukinię. Możesz w tym czasie zająć się dressingiem. Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, dodaj pozostałe 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz (który bardzo dobrze pasuje do ryb i owoców morza). Odcedźcie makaron, rozłóżcie na talerzach, na górze umieśćcie cukinię i krewetki, całość polejcie obficie dressingiem.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej