24. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Makaron z pesto ze szpinaku

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 szklanka sera długo dojrzewającego
  • 50g orzechów pinii lub włoskich
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 ząbki czosnku%
  • Sól
  • Pieprz


Przygotowanie:
1. Makaron pióra ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 9-11 minut, al dente.
2. Szpinak dokładnie opłucz i osusz.
3. Do malaksera wrzuć szpinak, starty ser, czosnek, orzeszki pinii. Dopraw solą i pieprzem.
4. Stopniowo dolewaj oliwę i miksuj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ilość oliwy zależy od konsystencji pesto.
5. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Udekoruj startym serem i orzeszkami pinii.