Makaron wstęgi z łososiem i papryką

24. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Makaron wstęgi z łososiem i papryką

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Makaron wstęgi
  • 250 g wędzonego łososia
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z ½ cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 150ml wina czerwonego wytrawnego


Przygotowanie:
Pyszny i szybki makaron z dodatkiem łososia, aby go przygotować makaron wstęgi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie przez 9-12 minut, al dente.
W tym czasie przygotowuję dodatki. Na rozgrzanej patelni podsmażam na oleju cebulę z czosnkiem do zarumienienia, dodaję posiekaną w kostkę paprykę czerwoną i po 4-5 minutach wino.
Po odparowaniu wina dodajemy śmietanę, sok z cytryny i łososia. Doprawiamy sol, pieprzem, ziołami i na wolnym ogniu czekamy aż śmietana zgęstnieje tworząc aromatyczny sos. Dodajmy sos do ugotowanego makaronu, dokładanie mieszamy i posypujemy obficie natką pietruszki.