Makaron na poprawę humoru

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

11

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 30 minut

Kalorie: 334 kcal/1 porcja

Cena: 10 zł/1 porcja

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki POLMAK
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • ½ pęczka bazylii
  • 1 kostka sera feta
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka z ½ cytryny
  • Sól
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Płatki chili

Przygotowanie:

Dopadł Cię zły nastrój i gorszy dzień? Nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż przepyszne jedzenie. W tym dniu kalorie się nie liczą! Wybierz makaron z zielonym groszkiem, serem feta i boczkiem. Dodatkowym atutem jest fakt, że przygotowuje się go niezwykle szybko. Zacznij od pokrojenia boczku w niewielką kostkę i podsmażenia na suchej patelni. Nie dodawaj oleju, bo wystarczy wytopiony tłuszcz z boczku. W tym czasie ugotuj makaron świderki – 10 minut w osolonej wodzie, na ostatnią minutę dodaj do wody zielony groszek. Ser feta pokrój w kostkę i drobno posiekaj bazylię. Makaron i groszek odcedź, przełóż do miski. Dodaj do niego skwierczący boczek, fetę i bazylię. Ale to pachnie! W miseczce przyszykuj dressing, mieszając dokładnie 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, skórkę z ½ sparzonej cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz i magiczny składnik – odrobinę płatków chili, żeby danie nabrało pikantnego smaku. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. A jeśli zostanie Ci część dania, to następnego dnia zabierz je do pracy i zjedz na zimno – jest tak samo dobre!

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej