Makaron zapiekany ze szpinakiem

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

16

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 45 minut

Kalorie: 610 kcal/1 porcja

Cena: 6 zł/1 porcja

Składniki:

  • 250 g makaronu cannelloni POLMAK
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 120 g sera bryndza (odpowiednia jest również feta lub ricotta)
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz czarny
  • Kilka plastrów żółtego sera
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Szukasz prostego przepisu na sycącą zapiekankę? Cannelloni ze szpinakiem zachwyci zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.

Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 8-9 minut (aby pozostał lekko twardy). W tym czasie podgrzej olej na patelni, posiekaj czosnek i zacznij smażyć. Po minucie dodaj mrożony szpinak. Duś na mocnym ogniu (jeśli zacznie przywierać, dodaj kilka łyżek wody). Dopraw pieprzem. Po 12 minutach dodaj ser bryndza i dokładnie wymieszaj, aby ser się roztopił. Masą nadziewaj ugotowany makaron i układaj w foremce. Pomiędzy każdą warstwą cannelloni rozsmaruj odrobinę szpinakowej masy. Na wierzchu ułóż plastry żółtego sera. Zapiekaj 15 minut w 180 stopniach.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej