Rosół

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

17

Liczba porcji: 8Czas przygotowania: 2 godziny

Kalorie: 265,5 kcal/1 porcja

Cena: 3,75 zł/1 porcja

Składniki:

  • 400 g makaronu niteczka POLMAK
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 100 g szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Garść lubczyku
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Prawdziwy, aromatyczny, domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Jego zapach kusi, a im dłużej pozwolimy mu się gotować, tym głębszym smakiem będziemy mogli się delektować.

Zacznij od przygotowania wywaru. Do 4 litrów zimnej wody wrzuć kurczaka i wołowinę. Doprowadź do wrzenia, odszumuj i gotuj ok. pół godziny. Obierz wszystkie warzywa i dodaj do wywaru, gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Rosół nie powinien wrzeć, bo stanie się mętny. Dodaj przyprawy: sól, pieprz w ziarenkach i lubczyk. Na ostatnie 15 minut, dorzuć ¾ pęczka natki pietruszki (resztę posiekaj do posypania nią zupy).

Ugotuj makaron w osolonej wodzie przez 7-8 minut. Odcedź. Rosół podawaj z makaronem i natką pietruszki.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej