Rurki z łososiem i szpinakiem w sosie

5. marca 2019

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Rurki z łososiem i szpinakiem w sosie

 

Składniki:

  • 200g makaronu Polmak
  • 250g łososia wędzonego
  • rozmaryn
  • czarny pieprz mielony
  • sok z połowy cytryny
  • średniej wielkości cebula
  • 200ml śmietanki 30%
  • oregano
  • sól
  • trzy żółtka
  • dwie garści świeżych liści szpinaku


Przygotowanie:
Uwaga! Pół godziny przed przygotowaniem potrawy, wędzonego łososia podziel na drobne części, posyp rozmarynem i czarnym pieprzem, polej sokiem z połowy cytryny i odłóż do lodówki.
1. Makaron ugotuj zgodnie z pomocą naszej aplikacji. Przy odcedzaniu zostaw odrobinę wody.
2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulkę.
3. Śmietankę z oregano, solą i żółtkami wymieszaj trzepaczką.
4. Na patelnię do cebulki dodaj makaron razem z pozostałą wodą, a następnie łososia z przyprawami. Wymieszaj wszystko z sosem śmietanowym.
5. Na koniec dodaj do potrawy świeże liście szpinaku. Całość podgrzewaj, stale mieszając, do momentu odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.
6. Podawaj na ciepło. Smacznego!