Sałatka z mango i rukolą

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

18

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Kalorie: 640 kcal/1 porcja

Cena: 9 zł/1 porcja

Składniki:

  • 400 g makaronu fale POLMAK
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Ta sałatka zawsze podbija serca gości! Jest doskonała na spotkania z przyjaciółmi albo wieczory
w babskim gronie (na talerzu samo zdrowie, więc nawet osoby na diecie mogą się skusić). Jej sekretem jest dressing o lekko chrzanowej nucie, która przełamuje słodki smaki mango.

Przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu fale w osolonej, wrzącej wodzie przez 8-10 minut. Mango obierz i pokrój na grube plastry. Grilluj je na suchej patelni, po 4-5 minut z każdej strony, odsącz na ręczniku papierowym. Dokładnie umyj i osusz rukolę, szczypiorek i natkę pietruszki. Orzechy włoskie pokrój na duże kawałki. W ostatniej chwili przed przyjściem gości przygotowuję dressing do sałatki: dokładnie wymieszaj musztardę, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Odcedź makaron, polej go połową dressingu i wymieszaj. Posiekaj natkę i szczypiorek, dodaj do makaronu. W misce ułóż wszystkie składniki, zanieś ja na stół i polej pozostałym dressingiem (dzięki temu rukola nie straci chrupkości). Posyp orzechami włoskimi.

Ostatnie aktualności

Festyn_plakat

Święto Chleba i Makaronu

Zapraszamy na II Święto chleba i makaronu z Ludwina. Regulamin: Regulamin konkursu premiowego Regulamin loterii fantowej