Świderki z bananami na gorąco, czekoladą i orzechami

5. marca 2019

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Świderki z bananami na gorąco, czekoladą i orzechami

 

Składniki:

  • 250g makaronu Polmak
  • 2 dojrzałe banany
  • dwie łyżeczki cynamonu
  • ćwierć szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2szklanki mleka
  • łyżeczka miodu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • dwie garści orzechów włoskich


Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj z pomocą naszej aplikacji.
2. Banana pokrój w plasterki grubości 1cm i posyp cynamonem.
3. Mleko wlej do rondelka, dodaj łyżeczkę miodu i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj, aż składniki połączą się w jednolity sos.
4. W tym czasie, na patelni podgrzej wodę z cukrem. Po zagotowaniu dodaj masło lub olej kokosowy, wymieszaj.
5. Usmaż plasterki bananów na patelni w powstałym karmelu.
6. Makaron wyłóż na talerz, polej sosem czekoladowym, a na wierzchu ułóż banany w karmelu.
7. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
8. Danie można podać z bitą śmietaną 🙂 Smacznego!