Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

8. sierpnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów


Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Kalorie: 334 kcal/1 porcja

Cena: 4 zł/1 porcja

Składniki:

  • 200 g klusek lanychPOLMAK
  • 2 kg dowolnych pomidorów (bawole serca, malinowe, lima, śliwkowe)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Garść listków bazylii
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ta zupa najlepiej smakuje w sierpniu i we wrześniu, kiedy trwa sezon na pomidory. Jednak jej smakiem można cieszyć się przez cały rok, ponieważ zimą świeże pomidory zastąpimy tymi z puszki.

Zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju rzepakowym w garnku. Następnie umyj wszystkie pomidory, wytnij szypułki i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Podsmażaj całość na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek pokrojony w plastry, sól, pieprz, liście bazylii i podsmażaj 5 minut. Zalej masę litrem wody i doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj lane kluski w osolonej wodzie.

Zupę zmiksuj blenderem (jeśli chcesz, żeby miała aksamitną konsystencję, przetrzyj ją przez sito). Podawaj od razu – z lanymi kluskami, natką pietruszki i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.