Skład
- 200g makaronu rurki Tak, jak lubię
- 250g łososia wędzonego
- rozmaryn
- czarny pieprz mielony
- sok z połowy cytryny
- średniej wielkości cebula
- 200ml śmietanki 30%
- oregano
- sól
- trzy żółtka
- dwie garści świeżych liści szpinaku
Przygotowanie
Uwaga! Pół godziny przed przygotowaniem potrawy, wędzonego łososia podziel na drobne części, posyp rozmarynem i czarnym pieprzem, polej sokiem z połowy cytryny i odłóż do lodówki.
1. Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu. Przy odcedzaniu zostaw odrobinę wody.
2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulkę.
3. Śmietankę z oregano, solą i żółtkami wymieszaj trzepaczką.
4. Na patelnię do cebulki dodaj makaron razem z pozostałą wodą, a następnie łososia z przyprawami. Wymieszaj wszystko z sosem śmietanowym.
5. Na koniec dodaj do potrawy świeże liście szpinaku. Całość podgrzewaj, stale mieszając, do momentu odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.
6. Podawaj na ciepło. Smacznego!