Гранти
Interwencja I.13.3
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich”
Operacja pn. „PROMOCJA MAKARONÓW I PRODUKTÓW NABIAŁOWYCH Z CERTYFIKATEM JAKOŚĆ, TRADYCJA LUBELSKIE”
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej (EFRROW) w ramach interwencji I.13.3 „Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności”
Instytucja Zarządzająca PROW 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Cel realizacji operacji:
Konsorcjum w składzie POL-MAK S.A., Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach,. planując działania informacyjno-promocyjne stawia sobie za cel pogłębianie i upowszechnianie wiedzy o systemie „Jakość Tradycja” w kontekście swoich produktów posiadających ten certyfikat. Celem operacji jest prezentacja unikalnych cech i właściwości produktów posiadających znaki jakościowe oraz poprawa konkurencyjności Wnioskodawcy na rynku polskim.
Efekty operacji:
Zwiększenie rozpoznawalności produktów oraz zmiana wizerunku tych produktów w oparciu o przekaz informacji o systemie jakości, w którym wytwarzane są produkty –„Jakość Tradycja” a tym samym doprowadzenie do zwiększenia ich sprzedaży.
DZIAŁANIE 3.2 (2020 - 2021)
Europejski Fundusz na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
„Europejski Fundusz na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Działanie 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”
Poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Operacja pn. „ Promocja soków objętych systemem „Rolnictwo Ekologiczne” oraz makaronów jajecznych z Ludwina posiadających certyfikat „Jakość, Tradycja„ współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Cel realizacji operacji:
Konsorcjum w składzie POL-MAK S.A., BiGrim Grzegorz Maryniowski,. planując działania informacyjno-promocyjne stawia sobie za cel pogłębianie i upowszechnianie wiedzy o systemach „Jakość Tradycja” oraz „Rolnictwo Ekologiczne” w kontekście swoich produktów posiadających te certyfikaty. Celem operacji jest prezentacja unikalnych cech i właściwości produktów posiadających znaki jakościowe oraz poprawa konkurencyjności Wnioskodawcy na rynku polskim i za granicą. Efekty operacji:
Efekty operacji:
Zwiększenie rozpoznawalności promowanych produktów oraz zmiana wizerunku tych produktów w oparciu o przekaz informacji o systemie jakości, w którym wytwarzane są produkty –„Jakość Tradycja” i „Rolnictwo Ekologiczne”
a tym samym doprowadzenie do zwiększenia ich sprzedaży.
DZIAŁANIE 1.2 INTERNACJONALIZACJA MŚP W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO POLSKA WSCHODNIA NA LATA 2014-2020
Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK S.A. realizuje projekt pt. „Wdrożenie modelu biznesowego internacjonalizacji WMD POL-MAK S. A.” w ramach działania 1.2 Internacjonalizacja MŚP w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Polska Wschodnia na lata 2014-2020.
Cele projektu:
Celem projektu jest wdrożenie nowego modelu biznesowego internacjonalizacji (MBI) związanego z wprowadzeniem wytwarzanych przez POL-MAK produktów na rynki zagraniczne, co wpłynie na zwiększenie aktywności gospodarczej firmy i wzmocnienie pozycji Wnioskodawcy na rynkach międzynarodowych w wymiarze adekwatnym do możliwości oraz potencjał firmy. W efekcie wzrośnie sprzedaż produktów POL-MAK, zbudowana zostanie stała obecność produktów oraz świadomość marki na zidentyfikowanych, najbardziej atrakcyjnych dla firmy rynkach. Motywem wejścia na ścieżkę internacjonalizacji jest atrakcyjność rynków zagranicznych pod kątem możliwości zyskownego rozwoju sprzedaży oraz chęć wykorzystania przewag konkurencyjnych firmy na rynkach zagranicznych.
Planowane efekty:
Celem projektu jest wdrożenie nowego modelu biznesowego internacjonalizacji (MBI) związanego z wprowadzeniem produkowanych przez Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK S.A. makaronu Super Ziarno Gigli oraz makaronu Super Ziarno Rurki na rynki zagraniczne, co wpłynie na zwiększenie aktywności gospodarczej firmy i wzmocnienie pozycji Wnioskodawcy na rynkach zagranicznych w wymiarze adekwatnym do możliwości oraz potencjału firmy.
Wartość projektu: 433 977,00 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 182 040,00 PLN
DZIAŁANIE 1.2
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA realizuje projekt pt. „Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji makaronu o bardzo niskim indeksie glikemicznym” w ramach działania 1.2 Badania celowe w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Cele projektu: Przedmiotem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji makaronu o bardzo niskim indeksie glikemicznym (<40) i unikalnej recepturze, z wykorzystaniem metody ekstruzji niskotemperaturowej oraz zastosowaniem surowców, które posłużą do wzbogacenia makaronu o cenne związki i pierwiastki biogenne.
Planowane efekty: W wyniku realizacji projektu POL-MAK uzyska wsparcie w zakresie prac B+R przy współpracy z jednostką naukową, innowacyjna technologia zostanie poddana ochronie patentowej ,a firma osiągnie przychody ze sprzedaży nowego produktu.
Wartość projektu: 762 820,20 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 477 308,52 PLN
DZIAŁANIE 1.3
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA realizuje projekt pt. „Wyposażenie laboratorium działu badań i rozwoju w WYTWÓRNI MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA” w ramach działania 1.3 Infrastruktura badawczo-rozwojowa w przedsiębiorstwach w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Cele projektu: Głównym celem projektu jest zakup środków trwałych w postaci urządzeń laboratoryjnych i wyposażenia, niezbędnych do prowadzenia prac badawczo- rozwojowych przez dział B+R firmy POL-MAK S.A.
Planowane efekty: Realizacja projektu przyczyni się do wzmocnienia współpracy między strefą badawczo – rozwojową a gospodarką, w strategicznym dla regionu obszarze- BIOGOSPODARKA. W wyniku realizacji projektu firma wykorzysta swoje kompetencje w dziedzinie B+R związanej z sektorem rolno-spożywczym.
Wartość projektu: 500 736,73 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 244 261,82 PLN
DZIAŁANIE 1.4
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA realizuje projekt pt. „Wzrost konkurencyjności POL-MAK S.A. dzięki wykorzystaniu wzornictwa w działalności przedsiębiorstwa.” w ramach działania 1.4 Wzór na konkurencję Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Cele projektu: Celem projektu jest wzmocnienie konkurencyjności firmy poprzez zwiększenie potencjału w zakresie umiejętnego zarządzania wzornictwem oraz wzrost wykorzystania wzornictwa w działalności WMD POL-MAK S.A., co w szczególności przełoży się na wdrożenie nowych produktów na rynek i wzmocnienie pozycji firmy dzięki wzornictwu.
Planowane efekty:
1.Wzrost konkurencyjności i przychodów firmy dzięki lepszemu zarządzaniu wzornictwem oraz wprowadzeniu nowych produktów
2.Dostosowanie wzornictwa (designu) do aktualnych potrzeb i trendów rynkowych
3.Lepsza znajomość trendów, potrzeb i oczekiwań rynku
4.Uspójnienie działań i sposobu komunikacji pod kątem wzorniczym
5.Rozwój eksportu i wejście na nowe rynki zagraniczne, dzięki umiejętnemu wykorzystaniu wzornictwa
6.Wzrost rozpoznawalności marki oceniany w oparciu o wskaźnik TOP OF MIND do poziomu 4 – 5 producenta.
Wartość projektu: 138 098.25 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 95 455.00 PLN
DZIAŁANIE 1.4 ETAP 2
Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK S.A. realizuje projekt pt. „Wzmocnienie konkurencyjności przedsiębiorstwa W.M.D POL-MAK poprzez wdrożenie nowych produktów na rynek” w ramach działania 1.4 Wzór na konkurencję w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Polska Wschodnia na lata 2014-2020.
Cele projektu: Celem projektu jest wzmocnienie konkurencyjności firmy Wnioskodawcy poprzez zwiększenie jego potencjału w zakresie umiejętnego zarządzania wzornictwem oraz wzrost wykorzystywania wzornictwa w działalności firmy, co wprost przełoży się na wdrożenie nowych produktów na rynek.
Planowane efekty:
Do oczekiwanych efektów projektu należy zaliczyć:
1. Wzrost konkurencyjności i przychodów firmy.
2. Wdrożenie rekomendacji ze strategii wzorniczej.
3. Rozbudowa parku maszynowego.
4. Wzrost rozpoznawalności marki.
5. Osiągnięcie określonych rezultatów finansowych.
Wartość projektu: 2 632 677,24 zł
Wkład Funduszy Europejskich: 1 265 790,00 zł
DOTACJA 1.5
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA
realizuje projekt pt.
„Dotacja na kapitał obrotowy dla Wytwórni Makaronu Domowego POL-MAK S.A.”
w ramach Działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy z Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Cele projektu: Celem realizacji projektu jest wsparcie przedsiębiorcy w zakresie zapewnienia płynności finansowej oraz wsparcia bieżącej działalności.
Planowane efekty: Realizacja projektu zapewni utrzymanie płynności finansowej oraz wsparcie bieżącej działalności
Wartość projektu:325 989,30 PLN
Wartość kosztów kwalifikowanych:325 989,30 PLN
Wkład Funduszy Europejskich:325 989,30 PLN
PODDZIAŁANIE 2.3.2 – 2021
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA
realizuje projekt pt.
„Opracowanie innowacyjnej receptury i technologii produkcji makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10).”
w ramach Poddziałania2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Cele projektu:
Celem projektu jest opracowanie innowacyjnego makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim
indeksie glikemicznym (IG<40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG<10).
Planowane efekty:
W wyniku realizacji projektu opracowana zostanie technologia produkcji, skład oraz przeprowadzone
zostaną badania potwierdzające wartości odżywcze, w tym badania z końcowymi użytkownikami w formie badań oznaczenie wartości IG i ŁG makaronu w warunkach in vivo.
Wartość projektu:
386 478,30 PLN
Wartość kosztów kwalifikowanych:
314 210,00 PLN
Wkład Funduszy Europejskich:
267 078,50 PLN
PODDZIAŁANIE 3.2.1
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA
realizuje projekt pt.
„Wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji ICN – IrregularlyCutNoodles (Nieregularnie ciętego makaronu)”
w ramach Poddziałania 3.2.1 Badania na rynek z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Cele projektu: Celem realizacji projektu jest wdrożenie wyników prac B+R dotyczących opracowania technologii produkcji ICN – Nieregularnie ciętego makaronu. Innowacyjna metoda produkcji będzie oparta o opracowaną przez POL-MAK technologię i konstrukcje maszyn. Cele projektu jest wdrożenie innowacji procesowej, innowacji marketingowej oraz ekoinnowacji.
Planowane efekty: Realizacja projektu umożliwi wdrożenie innowacyjnego procesu produkcji Nieregularnie ciętego makaronu.
Wartość projektu: 6 473 892,66 PLN
Wartość kosztów kwalifikowanych: 5 261 100,00 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 3 156 660,00 PLN
PODDZIAŁANIE 3.2.1
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA
realizuje projekt pt.
„Makaron dla Diabetyków (IG40) – PASTA FOR DIABETICS (GI40)”
w ramach Poddziałania 3.2.1 Badania na rynek z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Cele projektu:
Celem realizacji projektu jest wdrożenie wyników prac B+R, w postaci innowacji produktowej: „Makaron dla Diabetyków (IG<40) – PASTA FOR DIABETICS (GI<40)” opartej o innowacyjną opracowaną przez POL-MAK recepturę.
Planowane efekty:
W wyniku realizacji projektu wprowadzona zostanie innowacja produktowa – Makaron dla diabetyków IG40.
Wartość projektu:
42 573 846,81PLN
Wartość kosztów kwalifikowanych:
34 613 800,00PLN
Wkład Funduszy Europejskich:
20 768 280,00PLN
PODDZIAŁANIE 3.2.2
Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK S.A. realizuje projekt pt. „Wdrożenie do produkcji innowacyjnej technologii wytwarzania makaronu” w ramach Poddziałania 3.2.2. Kredyt na innowacje technologiczne Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020
Cele projektu: Celem projektu jest wdrożenie nowej technologii do produkcji makaronu o wysokich parametrach jakości, smaku, kształtu, trwałości, bezpieczeństwa mikrobiologicznego opracowanej na podstawie własnych prac B+R w zakresie sposobu wyrabiania i formowania makaronu. Cel zostanie zrealizowany poprzez zakup znacznie ulepszonej technologii wytwarzania makaronów znacząco ulepszonych produktów w stosunku do dotychczas wytwarzanych na terytorium RP.
Planowane efekty:
Do oczekiwanych efektów projektu należy zaliczyć:
- Wdrożenie złożonej z wielu elementów nowej technologii produkcji znacznie ulepszonych wyrobów i optymalizacji procesu produkcyjnego makaronu.
- Zwiększenie mocy produkcyjnych firmy poprzez wybudowanie hali produkcyjnej oraz zakup nowoczesnego parku maszynowego.
- Wzrost konkurencyjności i przychodów firmy.
- Osiągnięcie określonych rezultatów ekonomiczno – finansowych.
Wartość projektu: 9 943 825,16 zł
Wkład Funduszy Europejskich: 5 772 153,40 zł
PROGRAM RZĄDOWY NUTRITECH
WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA realizuje projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych płatków śniadaniowych o średnim indeksie i ładunku glikemicznym, z dodatkiem skrobi opornej RS3.” w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.
Cele projektu:
Celem projektu jest opracowanie nowego produktu w postaci zbożowych płatków śniadaniowych typu RTE (ready to eat) o średnim indeksie i ładunku glikemicznym – płatków RGI.
Planowane efekty:
Efektem projektu będzie opracowanie innowacyjnego produktu w skali międzynarodowej w postaci zbożowych płatków śniadaniowych, nadających się do spożywania przez osoby cierpiące na cukrzycę bądź otyłość.
Wartość projektu: 9 998 568,85 PLN
Wartość kosztów kwalifikowalnych: 9 998 568,85 PLN
Wartość dofinansowania: 7 417 625,19 PLN