Kokardki z kurczakiem, pomidorkami cherry i rukolą

Skład

  • 300g makaronu kokardki Tak, jak lubię
  • dwa małe filety z kurczaka
  • szklanka mleka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pięć łyżek oliwy (w tym dwie do polania dania przed podaniem)
  • jedna duża cebula
  • 100g pomidorków cherry (koktajlowych)
  • trzy garści rukoli

Przygotowanie

Uwaga! Kurczaka pół godziny przed przygotowaniem dania posypujemy solą i pieprzem ziołowym, zalewamy szklanką mleka i wstawiamy do lodówki.

1.Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu

2. Kurczaka odcedź i usmaż na rozgrzanej patelni na oliwie – kiedy białko mięsa zacznie się ścinać, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebulka się zeszkli, wymieszaj całość dokładnie i dodaj na patelnię makaron oraz pomidorki koktajlowe przecięte na ćwiartki.

3. Wszystkie składniki podgrzewaj chwilę na patelni, po czym zdejmij z ognia i dodaj rukolę oraz dwie łyżki oliwy. Wymieszaj dokładnie.

4. Smacznego! Serwuj na ciepło lub zimno.

Zobacz inne przepisy

PL
Skip to content