Kurki z sosem bolognese

Skład

  • makaron Polmak
  • 250g mielonej wołowiny
  • 1 średnia marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30-50g wędzonego boczku
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie

1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki, a seler naciowy i boczek pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek na złoto, dodaj cebulę i czosnek. Po zeszkleniu się cebulki wsyp na patelnię marchewkę z selerem i mieszaj dokładnie, smażąc kilka minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzuć wołowinę i smaż dalej.

3. Gdy cała wołowina obsmaży się dokładnie, na patelnię wlej mleko, wymieszaj i pozwól mu nieco odparować. Następnie dodaj wino – ponownie do częściowego odparowania. Gdy wino się zredukuje należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Dorzuć liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu.

4. Zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem, doprawiając solą, cukrem i pieprzem.

5. Ugotuj makaron kurki zgodnie z czasem na opakowaniu 

6. Na talerzach podaj kurki i wyłóż na nie sos.

7. Smacznego! Możesz udekorować danie startym serem.

Zobacz inne przepisy

PL
Skip to content