Skład
- makaron Polmak
- 250g mielonej wołowiny
- 1 średnia marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30-50g wędzonego boczku
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 1 listek laurowy
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie
1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki, a seler naciowy i boczek pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek na złoto, dodaj cebulę i czosnek. Po zeszkleniu się cebulki wsyp na patelnię marchewkę z selerem i mieszaj dokładnie, smażąc kilka minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzuć wołowinę i smaż dalej.
3. Gdy cała wołowina obsmaży się dokładnie, na patelnię wlej mleko, wymieszaj i pozwól mu nieco odparować. Następnie dodaj wino – ponownie do częściowego odparowania. Gdy wino się zredukuje należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Dorzuć liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu.
4. Zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem, doprawiając solą, cukrem i pieprzem.
5. Ugotuj makaron kurki zgodnie z czasem na opakowaniu
6. Na talerzach podaj kurki i wyłóż na nie sos.
7. Smacznego! Możesz udekorować danie startym serem.