Rurki z łososiem i szpinakiem 

Skład

  • 200g makaronu rurki Tak, jak lubię
  • 250g łososia wędzonego
  • rozmaryn
  • czarny pieprz mielony
  • sok z połowy cytryny
  • średniej wielkości cebula
  • 200ml śmietanki 30%
  • oregano
  • sól
  • trzy żółtka
  • dwie garści świeżych liści szpinaku

Przygotowanie

Uwaga! Pół godziny przed przygotowaniem potrawy, wędzonego łososia podziel na drobne części, posyp rozmarynem i czarnym pieprzem, polej sokiem z połowy cytryny i odłóż do lodówki.

1. Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu. Przy odcedzaniu zostaw odrobinę wody.

2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulkę.

3. Śmietankę z oregano, solą i żółtkami wymieszaj trzepaczką.

4. Na patelnię do cebulki dodaj makaron razem z pozostałą wodą, a następnie łososia z przyprawami. Wymieszaj wszystko z sosem śmietanowym.

5. Na koniec dodaj do potrawy świeże liście szpinaku. Całość podgrzewaj, stale mieszając, do momentu odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.

6. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

PL
Skip to content