Skład
- 200g makaronu rurki Tak, jak lubię
- pięć jabłek
- cukier
- cynamon
- dwie garści czerwonej porzeczki
- trzy łyżki masła śmietankowego
- opcjonalnie goździki
- trzy łyżki śmietany
Przygotowanie
1. Jabłka dokładnie obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokój na małą kostkę. Duś je na niewielkim ogniu z dodatkiem ¼ szklanki wody i dopraw według uznania cukrem i cynamonem. Możesz wrzucić też kilka goździków (pamiętaj, żeby przed podaniem je wyjąć). Do powstającego musu wrzuć garść czerwonej porzeczki i mieszaj co jakiś czas.
2. Rurki ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu
3. Polej przygotowany na talerzach makaron podrumienionym na patelni masłem, po czym wyłóż na wierzch przygotowany mus. Danie udekoruj cienkimi plasterkami jabłka i porzeczkami.
4. Na wierzch możesz dodać łyżkę słodkiej lub kwaśnej śmietanki – Smacznego!