Rurki z musem jabłkowym i porzeczką

Skład

  • 200g makaronu rurki Tak, jak lubię
  • pięć jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • dwie garści czerwonej porzeczki
  • trzy łyżki masła śmietankowego
  • opcjonalnie goździki
  • trzy łyżki śmietany

Przygotowanie

1. Jabłka dokładnie obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokój na małą kostkę. Duś je na niewielkim ogniu z dodatkiem ¼ szklanki wody i dopraw według uznania cukrem i cynamonem. Możesz wrzucić też kilka goździków (pamiętaj, żeby przed podaniem je wyjąć). Do powstającego musu wrzuć garść czerwonej porzeczki i mieszaj co jakiś czas.

2. Rurki ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu

3. Polej przygotowany na talerzach makaron podrumienionym na patelni masłem, po czym wyłóż na wierzch przygotowany mus. Danie udekoruj cienkimi plasterkami jabłka i porzeczkami.

4. Na wierzch możesz dodać łyżkę słodkiej lub kwaśnej śmietanki – Smacznego!

Zobacz inne przepisy

PL
Skip to content