Spaghetti Carbonara

Skład

  • 150g makaronu spaghetti płaskie Tak, jak lubię
  • 2 jajka
  • 100g boczku (wędzonego lub suszonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30g sera Pecorino
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu

2. Jajka roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu na patelni, aż będzie lekko zarumieniony. Dorzuć posiekany czosnek i zmaż jeszcze przez chwilę.

3. Dodaj makaron i wymieszaj ze składnikami na patelni. W trakcie mieszania, dorzuć do dania natkę pietruszki.

4. Zestaw patelnię z ognia, dodaj pół sera i dopraw pieprzem. Polej makaron roztrzepanymi jajkami i dokładnie wymieszaj, zanim jajka się zetną.

5. Makaron w sosie ze zgęstniałych jajek wyłóż na talerze i posyp pozostałym serem.

6. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

PL
Skip to content