Skład
- 150g makaronu spaghetti płaskie Tak, jak lubię
- 2 jajka
- 100g boczku (wędzonego lub suszonego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 30g sera Pecorino
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotuj zgodnie z czasem na opakowaniu
2. Jajka roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu na patelni, aż będzie lekko zarumieniony. Dorzuć posiekany czosnek i zmaż jeszcze przez chwilę.
3. Dodaj makaron i wymieszaj ze składnikami na patelni. W trakcie mieszania, dorzuć do dania natkę pietruszki.
4. Zestaw patelnię z ognia, dodaj pół sera i dopraw pieprzem. Polej makaron roztrzepanymi jajkami i dokładnie wymieszaj, zanim jajka się zetną.
5. Makaron w sosie ze zgęstniałych jajek wyłóż na talerze i posyp pozostałym serem.
6. Smacznego!