WYTWÓRNIA MAKARONU DOMOWEGO POL-MAK SPÓŁKA AKCYJNA realizuje projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych płatków śniadaniowych o średnim indeksie i ładunku glikemicznym, z dodatkiem skrobi opornej RS3.” w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.

Cele projektu:

Celem projektu jest opracowanie nowego produktu w postaci zbożowych płatków śniadaniowych typu RTE (ready to eat) o średnim indeksie i ładunku glikemicznym – płatków RGI.

Planowane efekty:

Efektem projektu będzie  opracowanie innowacyjnego produktu w skali międzynarodowej w postaci zbożowych płatków śniadaniowych, nadających się do spożywania przez osoby cierpiące na cukrzycę bądź otyłość.

Wartość projektu:   9 998 568,85 PLN

Wartość kosztów kwalifikowalnych: 9 998 568,85 PLN

Wkład Funduszy Europejskich:  7 417 625,19 PLN