Kurki z sosem bolognese z marchewką

5. marca 2019

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!

21

 

Składniki:

  • makaron Polmak
  • 250g mielonej wołowiny
  • 1 średnia marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30-50g wędzonego boczku
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz


Przygotowanie:
1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki, a seler naciowy i boczek pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek na złoto, dodaj cebulę i czosnek. Po zeszkleniu się cebulki wsyp na patelnię marchewkę z selerem i mieszaj dokładnie, smażąc kilka minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzuć wołowinę i smaż dalej.
3. Gdy cała wołowina obsmaży się dokładnie, na patelnię wlej mleko, wymieszaj i pozwól mu nieco odparować. Następnie dodaj wino – ponownie do częściowego odparowania. Gdy wino się zredukuje należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Dorzuć liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu.
4. Zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem, doprawiając solą, cukrem i pieprzem.
5. Ugotuj makaron kurki z pomocą naszej aplikacji.
6. Na talerzach podaj kurki i wyłóż na nie sos.
7. Smacznego! Możesz udekorować danie startym serem.

Ostatnie aktualności

Święto Chleba i Makaronu

29. lipca 2018r. w Ludwinie odbędzie się (po raz kolejny) Święto Chleba i Makaronu. Serdecznie zapraszamy na darmowe atrakcje: dmuchane…