Rurki z musem jabłkowym i czerwonymi porzeczkami

5. marca 2019

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Rurki z musem jabłkowym i czerwonymi porzeczkami

 

Składniki:

  • 200g makaronu rurki
  • pięć jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • dwie garści czerwonej porzeczki
  • trzy łyżki masła śmietankowego
  • opcjonalnie goździki
  • trzy łyżki śmietany


Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokój na małą kostkę. Duś je na niewielkim ogniu z dodatkiem ¼ szklanki wody i dopraw według uznania cukrem i cynamonem. Możesz wrzucić też kilka goździków (pamiętaj, żeby przed podaniem je wyjąć). Do powstającego musu wrzuć garść czerwonej porzeczki i mieszaj co jakiś czas.
2. Rurki ugotuj z pomocą naszej aplikacji i dokładnie odcedź.
3. Polej przygotowany na talerzach makaron podrumienionym na patelni masłem, po czym wyłóż na wierzch przygotowany mus. Danie udekoruj cienkimi plasterkami jabłka i porzeczkami.
4. Na wierzch możesz dodać łyżkę słodkiej lub kwaśnej śmietanki – Smacznego!