1. grudnia 2017

Ściągnij aplikację "tak lubię makaron"
Ugotuj jak lubisz ! Zjedz z czym lubisz!
Makaron z makiem i owocami

 

Składniki:

  • 100 g makaronu „kluski” Polmak
  • 60 g masy makowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 6 suszonych moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich


Przygotowanie:
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie (nie solimy go) 8 minut. Obieramy jabłko, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z 1 pomarańczy i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dusimy ok. 6-8 minut, aż płyn w większości wyparuje, a jabłka zmiękną. W tym czasie w małym garnku podgrzewamy delikatnie masę makową. Kroimy morele w drobną kostkę, dodajemy do maku, doprawiamy 1/2 łyżeczki cynamonu. Odcedzamy makaron, łączymy go z masą makową, dokładnie mieszamy. Siekamy orzechy włoskie. Makaron przekładamy na talerze, na górę wykładamy jabłka i posypujemy danie orzechami włoskimi.