
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 305 kcal/1 porcja
Cena: 7 zł/1 porcja
Składniki:
- 250 g makaronu łazanki POLMAK
- 400 g kiszonej kapusty
- 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Świeży rozmaryn
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ten przepis kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia – wszechobecny zapach grzybów wprowadza świąteczną atmosferę!
Zacznij od przygotowania kapusty. Wypłucz ją bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i odsącz. Następnie pokrój w niewielkie kawałki. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć na patelnię. Podsmażaj ok. 2-3 minut. Rozmrożone wcześniej grzyby pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Jeśli wykorzystujesz świeże grzyby, umyj je dokładnie i gotuj we wrzącej wodzie 20 minut, następnie odcedź, ostudź i pokrój. Podsmażaj grzyby ok. 15 minut, dodając do nich ok. 1 szklanki wody (wodę dodawaj stopniowo, aby grzyby nie przywierały). Dopraw rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Dodaj kapustę i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron – wrzuć łazanki do osolonej wody i gotuj przez 6 minut. Odcedź je i dodaj do kapusty z grzybami. Dokładnie wymieszaj, podawaj ze świeżym rozmarynem.