
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 180 minut
Kalorie: 561 kcal/1 porcja z mięsem; 229 kcal/1 porcja bez mięsa
Składniki:
- Makaron przepiórczy
- 780g udka z kaczki
- Por 50g
- Marchew 3 szt. 135g
- Pietruszka korzeń 2 szt. 160g
- Cebula 1 szt. 100g
- Seler korzeniowy 0.5 szt. 160g
- Seler naciowy 0.5 szt. 200g
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie kulki 4 szt.
- Sól
- Pieprz czarny
- Przyprawa jarzynka do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do wrzącej wody i gotuj, w zależności od preferencji, 6-8 minut.
2. Części z kaczki wrzuć do garnka, zalej 5 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, w między czasie zbieraj szumowiny.
3. Po około 40 minutach, wrzuć obraną włoszczyznę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
4. Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 2 godzin (bulion nie powinien się zagotować).
5. Na koniec dopraw solą i jarzynką.
6. Podawaj z makaronem przepiórczym i świeżym lubczykiem.