
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Kalorie: 550 kcal/1 porcja
Cena: 4,5 zł/1 porcja
Składniki:
- 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti POLMAK
- 2 pęczki natki pietruszki
- 20 g parmezanu (albo innego, twardego sera) + do posypania dania
- Skórka z ½ cytryny (sparzonej)
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 duży ząbek czosnku
- Oliwa
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Uwielbiamy ten przepis za prostotę i ekspresowe przygotowanie. Co więcej, jeśli przygotujesz zbyt dużo pietruszkowego pesto, to umieść je w słoiku i przechowuj przez kolejne 2 tygodnie w lodówce. Można go używać do kanapek, sałatek i jako sos do mięs.
Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj go ok. 10 minut, al dente. W tym czasie zmiksuj pesto. Natkę pietruszki opłucz i osusz, pokrój na duże kawałki (nie wyrzucaj łodyg, też nadają się do pesto!), umieść w blenderze. Dodaj pozostałe składniki oprócz parmezanu i miksuj przez 1-2 minuty. Dodaj parmezan, ponownie miksuj przez kilka sekund. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dolej więcej oliwy (aż do uzyskania pożądanej konsystencji). Makaron odcedź, wymieszaj z pesto i posyp parmezanem.