
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Kalorie: 730 kcal/1 porcja
Cena: 15 zł/1 porcja
Składniki:
- 400 g makaronu wstęgi POLMAK
- 250 g świeżego łososia
- 400 g świeżego szpinaku (lub 1 opakowanie mrożonego)
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- 4 jajka „zerówki”
- 3 łyżeczki mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- Sok z ½ cytryny
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz czarny
- 1 łyżka octu
- Parmezan (opcjonalnie; do posypania dania)
Przygotowanie:
Pyszny makaron z dodatkiem łososia i wyśmienitego jajka w koszulce to danie na specjalną okazję. Kiedy chcemy uczcić urodziny najbliższej osoby, świętować rocznicę ślubu lub celebrować inne, ważne wydarzenie, wybieramy makaron z łososiem i jajkiem w koszulce.
Aby go przygotować, łososia ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop obficie sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Makaron wstęgi ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 9-12 minut, al dente. W tym czasie przygotuj dodatki. Szpinak dokładnie umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć szpinak i duś. Aby szpinak był naprawdę pyszny
i jędrny, nie trzymaj go zbyt długo na ogniu, wystarczą 2-3 minuty. Na koniec dodaj do niego mascarpone, ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny.
W małym garnku zagotuj wodę i dodaję do niej 1 łyżkę octu. Ostrożnie mieszaj ją łyżką, aby wytworzył się wir i wbij pierwsze jajko. Delikatnie formuj je drewnianą łyżką
i gotuję ok. 5 minut. Aby jajko było naprawdę pyszne i delikatne, po ugotowaniu zanurz je na kilka sekund w misce z zimną wodą.
Odcedź makaron i wrzuź na patelnię ze szpinakiem, dokładnie wymieszaj. Pokrój oliwki
i dodaj do makaronu. Na koniec dorzuć kawałki łososia, dopraw solą i pieprzem. Całość wyłóż na duże talerze, na szczycie połóż jajko w koszulce, posyp posiekanym koperkiem i parmezanem.