
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 604 kcal/1 porcja
Cena: 15 zł/1 porcja
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 200 g dużych krewetek (bez pancerzy)
- 1 duża cukinia
- 4 łyżki soku z limonki
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)
- Sól
- Biały pieprz
Przygotowanie:
Ty gotujesz, on zmywa? Mamy lepsze rozwiązanie. Ugotujcie kolację wspólnie! To nie tylko oszczędność czasu, ale i świetna zabawa. Zacznijcie od ugotowania we wrzącej, osolonej wodzie pełnoziarnistego makaronu penne – dzięki mące z pełnej przemiału makaron ten jest bogatszy w wartości odżywcze. Makaron jest gotowy po 9-11 minutach. W tym czasie Ty zajmij się cukinią, a Twój partner niech po mistrzowsku przygotuje krewetki. Cukinię pokrój w cienkie plastry obieraczką do warzyw – nie obieraj jej ze skóry, ta jest bardzo smaczna. Umieść warzywo w misce i zamarynuj na kilka minut w 1 łyżce soku z limonki, soli i posiekanej papryczce chili. Krewetki potrzebują podobnej marynaty – 1 łyżki soku
z limonki, 1 ząbku czosnku, soli i jednej łyżki oliwy z oliwek. Następnie grillujemy je na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni usmażcie na koniec, przez
minutę, zamarynowaną cukinię. Możesz w tym czasie zająć się dressingiem. Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, dodaj pozostałe 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz (który bardzo dobrze pasuje do ryb i owoców morza). Odcedźcie makaron, rozłóżcie na talerzach, na górze umieśćcie cukinię i krewetki, całość polejcie obficie dressingiem.