
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Makaron wstęgi
- 250 g wędzonego łososia
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 250ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- Sok z ½ cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz czarny
- 150ml wina czerwonego wytrawnego
Przygotowanie:
Pyszny i szybki makaron z dodatkiem łososia, aby go przygotować makaron wstęgi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie przez 9-12 minut, al dente.
W tym czasie przygotowuję dodatki. Na rozgrzanej patelni podsmażam na oleju cebulę z czosnkiem do zarumienienia, dodaję posiekaną w kostkę paprykę czerwoną i po 4-5 minutach wino.
Po odparowaniu wina dodajemy śmietanę, sok z cytryny i łososia. Doprawiamy sol, pieprzem, ziołami i na wolnym ogniu czekamy aż śmietana zgęstnieje tworząc aromatyczny sos. Dodajmy sos do ugotowanego makaronu, dokładanie mieszamy i posypujemy obficie natką pietruszki.