
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Składniki:
- 150 g makaronu pełnoziarnistego świderki POLMAK
- 4 jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szczypiorku
- Oregano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Dla wszystkich tych, którzy w kuchni nie lubią marnować, frittata jest doskonałym rozwiązaniem. Oprócz zaproponowanych składników, z powodzeniem można wykorzystać inne, dostępne, dodatki, aby nadać jej wyjątkowy smak!
Zacznij od ugotowania makaronu (albo wykorzystania resztek np. z obiadu z poprzedniego dnia). Jeśli gotujesz makaron, to warto go odcedzić, kiedy jest jeszcze lekko twardy – ok. 7 minut.
W miseczce rozbij 4 jajka i mocno wymieszaj, dodaj posiekany szczypiorek, sporą szczyptę oregano, sól i pieprz. Frittatę smaż na patelni, która jest przystosowana do umieszczania w piekarniku albo od razu zapiekaj w foremce. Natłuść (np. olejem) pojemnik do smażenia/pieczenia. Przełóż makaron do naczynia, dodaj przekrojone na pół pomidory i masę jajeczną, dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz patelni, to smaż frittatę przez 8 minut, a następnie włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekaj aż do ścięcia jajek, ok. 10 minut. Jeśli wyłącznie zapiekasz frittatę, to włóż foremkę na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.