
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Kalorie: 610 kcal/1 porcja
Składniki:
- 250 g makaronu cannelloni POLMAK
- 600 g mrożonego szpinaku
- 120 g sera bryndza (odpowiednia jest również feta lub ricotta)
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz czarny
- Kilka plastrów żółtego sera
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Szukasz prostego przepisu na sycącą zapiekankę? Cannelloni ze szpinakiem zachwyci zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.
Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 8-9 minut (aby pozostał lekko twardy). W tym czasie podgrzej olej na patelni, posiekaj czosnek i zacznij smażyć. Po minucie dodaj mrożony szpinak. Duś na mocnym ogniu (jeśli zacznie przywierać, dodaj kilka łyżek wody). Dopraw pieprzem. Po 12 minutach dodaj ser bryndza i dokładnie wymieszaj, aby ser się roztopił. Masą nadziewaj ugotowany makaron i układaj w foremce. Pomiędzy każdą warstwą cannelloni rozsmaruj odrobinę szpinakowej masy. Na wierzchu ułóż plastry żółtego sera. Zapiekaj 15 minut w 180 stopniach.