
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Kalorie: 640 kcal/1 porcja
Cena: 9 zł/1 porcja
Składniki:
- 400 g makaronu fale POLMAK
- 1 duże dojrzałe mango
- 100 g orzechów włoskich
- 1 opakowanie rukoli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Ta sałatka zawsze podbija serca gości! Jest doskonała na spotkania z przyjaciółmi albo wieczory
w babskim gronie (na talerzu samo zdrowie, więc nawet osoby na diecie mogą się skusić). Jej sekretem jest dressing o lekko chrzanowej nucie, która przełamuje słodki smaki mango.
Przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu fale w osolonej, wrzącej wodzie przez 8-10 minut. Mango obierz i pokrój na grube plastry. Grilluj je na suchej patelni, po 4-5 minut z każdej strony, odsącz na ręczniku papierowym. Dokładnie umyj i osusz rukolę, szczypiorek i natkę pietruszki. Orzechy włoskie pokrój na duże kawałki. W ostatniej chwili przed przyjściem gości przygotowuję dressing do sałatki: dokładnie wymieszaj musztardę, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Odcedź makaron, polej go połową dressingu i wymieszaj. Posiekaj natkę i szczypiorek, dodaj do makaronu. W misce ułóż wszystkie składniki, zanieś ja na stół i polej pozostałym dressingiem (dzięki temu rukola nie straci chrupkości). Posyp orzechami włoskimi.