
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Kalorie: 580 kcal/1 porcja
Cena: 12 zł/1 porcja
Składniki:
- 150 g makaronu orzo POLMAK
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- ½ słoika suszonych pomidorów
- ½ słoika zielonych oliwek
- Świeży tymianek
- Sól
- Pieprz
- Oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Nie zawsze mamy czas na gotowanie. Wtedy ratuje nas to danie! Wyjątkowy makaron orzo to doskonała alternatywa dla ryżu, na bazie którego gotujemy risotto. A dodatek świeżego tymianku zapewnia niepowtarzalny smak.
Rozpocznij od pokrojenia kurczaka w drobną kostkę i doprawienia go solą i pieprzem. Makaron orzo gotuj przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię i wlej na nią 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami. Na niej podsmaż kurczaka przez 5 minut. Siekaj cebulę i wrzuć do kurczaka, smaż kolejne 2-3 minuty. Pokrój w kostkę suszone pomidory i dodaj do kurczaka. Podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj pokrojone w plastry oliwki i makaron orzo, całość mieszaj na patelni i obficie posyp świeżym tymiankiem. I gotowe!