
Składniki:
- 250g makaronu Polmak
- 2 dojrzałe banany
- dwie łyżeczki cynamonu
- ćwierć szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2szklanki mleka
- łyżeczka miodu
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka masła lub oleju kokosowego
- dwie garści orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj z pomocą naszej aplikacji.
2. Banana pokrój w plasterki grubości 1cm i posyp cynamonem.
3. Mleko wlej do rondelka, dodaj łyżeczkę miodu i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj, aż składniki połączą się w jednolity sos.
4. W tym czasie, na patelni podgrzej wodę z cukrem. Po zagotowaniu dodaj masło lub olej kokosowy, wymieszaj.
5. Usmaż plasterki bananów na patelni w powstałym karmelu.
6. Makaron wyłóż na talerz, polej sosem czekoladowym, a na wierzchu ułóż banany w karmelu.
7. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
8. Danie można podać z bitą śmietaną 🙂 Smacznego!