
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Kalorie: 334 kcal/1 porcja
Składniki:
- 200 g klusek lanychPOLMAK
- 2 kg dowolnych pomidorów (bawole serca, malinowe, lima, śliwkowe)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Garść listków bazylii
- Olej rzepakowy
- Sól
- Świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ta zupa najlepiej smakuje w sierpniu i we wrześniu, kiedy trwa sezon na pomidory. Jednak jej smakiem można cieszyć się przez cały rok, ponieważ zimą świeże pomidory zastąpimy tymi z puszki.
Zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju rzepakowym w garnku. Następnie umyj wszystkie pomidory, wytnij szypułki i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Podsmażaj całość na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek pokrojony w plastry, sól, pieprz, liście bazylii i podsmażaj 5 minut. Zalej masę litrem wody i doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj lane kluski w osolonej wodzie.
Zupę zmiksuj blenderem (jeśli chcesz, żeby miała aksamitną konsystencję, przetrzyj ją przez sito). Podawaj od razu – z lanymi kluskami, natką pietruszki i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.