
Liczba porcji: 8Czas przygotowania: 2 godziny
Kalorie: 265,5 kcal/1 porcja
Składniki:
- 400 g makaronu niteczka POLMAK
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 100 g szpondra wołowego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży seler
- 1 por
- ¼ główki kapusty włoskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- Garść lubczyku
- Sól
- Pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Prawdziwy, aromatyczny, domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Jego zapach kusi, a im dłużej pozwolimy mu się gotować, tym głębszym smakiem będziemy mogli się delektować.
Zacznij od przygotowania wywaru. Do 4 litrów zimnej wody wrzuć kurczaka i wołowinę. Doprowadź do wrzenia, odszumuj i gotuj ok. pół godziny. Obierz wszystkie warzywa i dodaj do wywaru, gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Rosół nie powinien wrzeć, bo stanie się mętny. Dodaj przyprawy: sól, pieprz w ziarenkach i lubczyk. Na ostatnie 15 minut, dorzuć ¾ pęczka natki pietruszki (resztę posiekaj do posypania nią zupy).
Ugotuj makaron w osolonej wodzie przez 7-8 minut. Odcedź. Rosół podawaj z makaronem i natką pietruszki.